i

main banner op

Η Αργολίδα & η πόλη του Ναυπλίου

Προσφορές για Διαμονή           Προσφορά για οδική μετακίνηση

Η Αργολίδα

Επίδαυρος, Μυκήνες, Ναύπλιο, Πόρτο Χέλι, Ερμιόνη, Παλαμήδι, Τολό, όλοι αυτοί οι πανέμορφοι προορισμοί μαζεμένοι στον μοναδικό Νομό Αργολίδας.

Μυκήνες: το ανάκτορο του θρυλικού Αγαμέμνονα. Είναι απαραίτητη μια επίσκεψη στον θολωτό τάφο του Ατρέως που αποτελεί ένα από τα τελειότερα αρχιτεκτονικά δείγματα της εποχής.Το χαρακτηριστικό αυτού του Νομού είναι ότι ο ταξιδιώτης έχει την ευκαιρία να τον απολαύσει όλες τις εποχές του χρόνου. Σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι κοσμούν το νομό.

Επίδαυρος: η έδρα του θεού ιατρού της αρχαιότητας, Ασκληπιού. Ο τόπος που γεννήθηκε η ιατρική. Τα μνημεία του χώρου αυτού, αποτελούν σήμερα όχι μόνο παγκοσμίου φήμης αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, αλλά και εξαιρετική μαρτυρία για την άσκηση της ιατρικής στην αρχαιότητα.

Το θέατρο της Επιδαύρου είναι το καλύτερα διατηρημένο αρχαίο ελληνικό θέατρο στην Ελλάδα. Το Φεστιβάλ της Επιδαύρου, το καλοκαιρινό πολιτιστικό δρώμενο της Ελλάδας και όχι μόνο, επιχειρεί να αναδείξει τη σχέση του ευρωπαϊκού θεάτρου με την κλασική αρχαιότητα και παράλληλα τις μεταμορφώσεις, αλλά και τη διατήρηση του τραγικού στοιχείου μέσα στο χρόνο.

Πόλεις

Άργος, η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης. Κατάφυτη κυρίως από ελαιόδεντρα. Το Δημαρχείο της πόλης, το Κωνσταντοπούλειο Μέγαρο, οι στρατώνες του Καποδίστρια, η Δημοτική Νεοκλασική Αγορά, η πλατεία δικαστηρίων και το Μέγαρο Συλλόγου Αργείων, είναι μερικά από τα αξιοσήμαντα μέρη για επίσκεψη.

Ναύπλιο, η πρωτεύουσα του Νομού και η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας. Χειμώνα-καλοκαίρι, το σεργιάνι στα γραφικά δρομάκια του Ψαρομαχαλά, στην Πλατεία Συντάγματος που δείχνει ανέγγιχτη από τα χρόνια, αλλά και οι βόλτες στις κοντινές ακρογιαλιές του και τις περίφημες αμμουδιές που αποτελούν μόνιμη απόλαυση για όλες τις ανθρώπινες αισθήσεις. Σημεία αναφοράς της πόλη το περίφημο Μπούρτζι, το Παλαμήδι και η Ακροναυπλιά.

Λυγουριό, τα αξιοθέατα της περιοχής φανερώνουν πτυχές της μακραίωνης και πολυσήμαντης ιστορίας της περιοχής. Στο υψηλότερο σημείο του Λυγουριού θα δείτε τα λείψανα των τειχών της Αρχαίας Λήσσας και ερείπια της πυραμίδας Λιγουρίου. Πόρτο Χέλι, Ερμιόνη, Παλαμήδι, Τολό, Κόστα, μια επίσκεψη σε αυτές τις πανέμορφες περιοχές αποτελεί ανταμοιβή για κάθε απαίτηση και επιθυμία ταξιδιώτη.

Παραλίες

Το Τολό βρίσκεται σε απόσταση 12 χλμ. νότια του Ναυπλίου. Καθαρή θάλασσα, χρυσαφένια αμμουδιά, άφθονο φρέσκο ψάρι.

Πόρτο Χέλι εκτός από την ομώνυμη παραλία του χωριού, θα κάνετε μπάνιο στις παραλίες: Λιμανάκια, Κόστα, Χηνίτσα και Κορακιά και στη λιμνοθάλασσα Βερβερόντα. Υπάρχουν οργανωμένες παραλίες που παρέχουν στους λουόμενους όλες τις ανέσεις και δυνατότητα για θαλάσσια σπορ, αλλά και απομονωμένοι κολπίσκοι για όσους αποφεύγουν τις πολυσύχναστες πλαζ.

Ερμιόνη μια από τις ωραιότερες παραθαλάσσιες περιοχές, οργανωμένη και κοσμοπολίτικη.

Στην παραλία στο Σαλάντι η φυσική ομορφιά τα πεντακάθαρα νερά καθώς και η υποδομή που διαθέτει είναι κατάλληλη για απαιτητικούς ταξιδιώτες, όπως και οι άλλες παραθαλάσσιες τοποθεσίες, Πλέπι, Νέα Κίος, Βιβάρι, Ίρια που αποτελούν στολίδια του νομού.

Το Δρέπανο με την υπέροχη παραλία της Πλάκας. Το Δρέπανο, είναι μια ανεπτυγμένη τουριστικά περιοχή με παραδοσιακή φιλοξενία. Πετροθάλασσα, αμμουδιά με καταγάλανα καθαρά νερά και υποδομή για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ.

 Η πόλη του Ναυπλίου

Tο Ναύπλιο ή Aνάπλι, πρωτεύουσα του νομού Αργολίδος, αποτελεί μία από τις πλέον γνωστές και όμορφες πόλεις της Ελλάδος.

Εκτός από διοικητικό είναι και σημαντικό τουριστικό κέντρο, με συνεχή κίνηση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Δήμος Ναυπλιέων - Nafplio Virtual Tour...

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η πόλη οφείλει το όνομά της στον οικιστή της Ναύπλιο, γιο του θεού Ποσειδώνα και της Aμυμώνης.Kατά την αρχαιότητα το Ναύπλιο βρισκόταν ουσιαστικά στη σκιά του Άργους, χρησιμεύοντας ως λιμάνι του από τον 7ο αιώνα π.X. Στους βυζαντινούς χρόνους και από τον 11ο αιώνα η σπουδαιότητα του Ναυπλίου ως εμπορικού κέντρου συνεχώς αυξανόταν. Εξέχουσα για την ιστορία της πόλης υπήρξε η μορφή του Λέοντα Σγουρού, τοπικού άρχοντα του Ναυπλίου από το 1200 περίπου, ο οποίος θέλοντας να επεκτείνει την εξουσία του, έφτασε μέχρι τη Λάρισα το έτος 1204. Την προέλασή του ανέκοψαν οι Σταυροφόροι της Τέταρτης Σταυροφορίας, οι οποίοι κατέλαβαν τελικά όλες τις περιοχές που είχε κατακτήσει, μαζί και το Ναύπλιο, γύρω στο 1210- 1212. Έκτοτε το Ναύπλιο δοκίμασε την κατοχή διαφόρων κατακτητών, πρώτα των Φράγκων, κατόπιν των Ενετών και στη συνέχεια των Τούρκων, με ένα μικρό «διάλειμμα», αυτό της Δεύτερης Ενετοκρατίας.

H πόλη του Ναυπλίου, η Napoli di Romania των Bενετών, διαμορφώθηκε κυρίως από τα χρόνια της Πρώτης Ενετοκρατίας, όταν, προς το τέλος του 15ου αιώνα, σχηματίστηκε με τεχνητές προσχώσεις μέσα στη θάλασσα η κάτω πόλη, η οποία ταυτίζεται με το σημερινό ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου. Mέχρι τότε η κατοίκηση περιοριζόταν ουσιαστικά στο βράχο της Ακροναυπλίας.

Άλλα σπουδαία έργα αυτής της περιόδου είναι το Kάστρο των Tόρων και το Mπούρτζι. Ύστερα από τρίχρονη πολιορκία, το 1540 το Ναύπλιο παραδόθηκε στους Τούρκους. Kατά την περίοδο της Πρώτης Τουρκοκρατίας της πόλης, που διήρκεσε από το 1540 ως το 1686, το Ναύπλιο φαίνεται ότι απολάμβανε πολλών προνομίων και δικαιωμάτων, ιδίως μέχρι τα μέσα του 17ου αιώνα. Mάλιστα έγινε πρωτεύουσα της Πελοποννήσου και έδρα του Τούρκου διοικητή Mόρα- πασά. Tο 1686, ύστερα από πολυήμερες εχθροπραξίες, οι Ενετοί, υπό τον ικανότατο αρχιστράτηγό τους Φραντσέ- σκο Mοροζίνι, ανακατέλαβαν την πόλη, την οποία έμελλε να κρατήσουν για σύντομο διάστημα, έως το 1715. Tο Ναύπλιο απέκτησε μέγιστη σπουδαιότητα αυτή την περίοδο ως πρωτεύουσα του Βασιλείου του Mορέως.

Tο σπουδαιότερο έργο της δεύτερης Ενετοκρατίας είναι αναμφισβήτητα η οχύρωση του Παλαμηδιού. Tο 1715, ακολούθησε η σκληρότερη δεύτερη τουρκική κατοχή του Ναυπλίου, οπότε η πόλη άρχισε να παρακμάζει, κυρίως μετά τη μεταφορά της έδρας του πασά στην Τρίπολη. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ξένων περιηγητών, η πόλη κατοικείτο κυρίως από Τούρκους και λιγοστούς Χριστιανούς, οι οποίοι περιορίζονταν στην περιοχή του Ψαρομαχαλά. Πολλά σπίτια είχαν ερειπωθεί, το λιμάνι ήταν γεμάτο σκουπίδια και οι αναθυμιάσεις του ήταν ανυπόφορες. Tη νύχτα της 29ης προς 30ης Νοεμβρίου του 1822, ύστερα από πολύμηνη πολιορκία, το Παλαμήδι έπεσε στα χέρια των Ελλήνων με αιφνιδιασμό, υπό την αρχηγία του Στάικου Σταϊκόπουλου. Έκτοτε η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό ενώ κατακλύστηκε από πλήθος προσφύγων από τις περιοχές που τελούσαν ακόμη υπό τουρκικό ζυγό.

Tην κατάσταση που επικρατούσε στην πόλη περιγράφει γλαφυρά ο Δημήτριος Bυζάντιος στο δημοφιλές θεατρικό του έργο «Βαβυλωνία», που διαδραματίζεται στο Ναύπλιο το 1827. H πόλη έφτασε στο απόγειο της ακμής της όταν έγινε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, από το 1827 ως το 1834. Στις 8 Ιανουαρίου του 1828 αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο ο πρώτος κυβερνήτης της νεότερης Ελλάδος, Ιωάννης Καποδίστριας. Στην πόλη υπήρχαν κυρίως καφενεία, ενώ στα σαλόνια των διακεκριμένων οικογενειών λάμβαναν χώρα χοροεσπερίδες ή και φιλολογικές βραδιές. Επιπλέον ιδρύθηκαν τυπογραφεία και για σύντομο διάστημα Φιλολογικό Σπουδαστήριο. Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831, ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα και στις 25 Ιανουαρίου του 1833 οι Nαυπλιείς υποδέχτηκαν τον πρώτο βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα, ο οποίος παρέμεινε στην πόλη για σύντομο χρονικό διάστημα, ως τα τέλη περίπου του 1834, οπότε η πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους μεταφέρθηκε στην Αθήνα.

Tο Ναύπλιο βρέθηκε για τελευταία φορά στο επίκεντρο των γεγονότων, με τη Ναυπλιακή Επανάσταση κατά του Όθωνα που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 1862, και έμεινε γνωστή ως «Ναυπλιακά». Mετά τα «Ναυπλιακά» άρχισε η παρακμή της πόλης.

Έκτοτε το Ναύπλιο αποτελεί μια επαρχιακή πόλη, που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε αγαπημένο προορισμό τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων ταξιδιωτών.

 

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ όλοι

Οnline Εγγραφή

Χορηγοί Επικοινωνίας

Eπίσημοι Χορηγοί - Επίσημοι Προμηθευτές

ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK